Musa bin Nusayr

Mūsá bin Nuṣayr; 640-716) diende als gouverneur en generaal onder de Umayyadkalif Al-Walid I. Hij regeerde over de moslimprovinsen van Noord-Afrika (Ifriqiya) en regelde de islamitische verovering van het Visigothische Koninkrijk in Hispania (Spanje, Portugal, Andorra en Deel van Frankrijk).

Musa bin Nusayr werd vervolgens gestuurd om de aanvallen tegen de Berbers te verlengen. Maar hij heeft de islam niet met geweld opgelegd, maar eerbiedigde hij de Berber-tradities en gebruikte diplomatie om hen te onderwerpen. Dit bleek zeer succesvol, zoals veel Berbers tot de islam waren omgezet en zelfs zijn leger als soldaten en officieren binnengekomen, mogelijk met inbegrip van Tariq bin Ziyad [10] die de later islamitische expeditie in Iberië zou leiden.

In 698 werd Musa de gouverneur van Ifriqiya gemaakt en was verantwoordelijk voor de voltooiing van de verovering van Noord-Afrika en de Balearen en Sardinië. Hij was de eerste gouverneur van Ifriqiya om niet ondergeschikt te zijn aan de gouverneur van Egypte. Hij was de eerste moslimgeneraal om Tanger te nemen en te bezetten; [11] zijn troepen ook de Sous veroverd en effectief de controle over alle moderne Marokko in beslag nemen. Hij had ook te maken gehad met voortdurende intimidatie van de Byzantijnse marine en bouwde een marine die de eilanden van Ibiza, Mallorca en Minorca zou overwinnen.
Wikipedia