Uqba Ibn Nafi

Uqba Ibn Nafi was een Arabisch generaal die de Umayyad-dynastie, in de periode van Muawiyah en Yazid, voorzag, die de islamitische verovering van de Maghreb begon, waaronder de huidige Algerije, Tunesië, Libië en Marokko in Noord-Afrika. Hij was de neef van ‘Amr ibn al-‘As. Uqba heet vaak al-Fihri met betrekking tot de Banu Fihri, een clan verbonden met de Quraysh. Zijn nakomelingen zouden bekend staan ​​als de ‘Oqbids’ of ‘Fihrids’.

Uqba Ibn Nafi ‘veroveraar van Afrika’, begon zijn verhaal toen hij “uit Damascus trok op het hoofd van tienduizend van de moedigste Arabieren en de echte kracht van de moslims werd vergroot Door de twijfelachtige hulp en bekering van vele duizend Barbaren. ” Daarna marcheerde hij naar Noord-Afrika. Gibbon vervolgt: “Het zou moeilijk of niet nodig zijn om de nauwkeurige lijn van de vooruitgang van Akbah te traceren.” Op de Noord-Afrikaanse kust definiëren de bekende titels van Bugia en Tanger de zekere grenzen van de Saracen-overwinningen.

In 683 werd ‘Uqbah’ in de buurt van Biskra door Kusaila achtergelaten en vermoord. Hij stierf naast zijn gehate rival, Abu al-Muhajir Dinar, tijdens de strijd met Kusaila’s troepen in de Slag van Vescera. Zijn legers evolueerden Kairouan en trokken zich terug naar Barca, hoewel het in 688 werd herhaald.
Wikipedia